keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Sieniin hurahtanut

Meikäläinen on jokunen aika sitten hurahtanut sieniin. Nyt en todellakaan tarkoita mitään tatteja ja rouskuja, joita metsästä saa poimia, vaan kysymys on tällä kertaa lääkinnällisistä sienistä.

"Ravinteellisesta näkökulmasta todettuna sienissä on yleisesti ottaen paljon kuitua, B1-, B2-, B3- ja D2-vitamiinia, proteiinia ja toisaalta erittäin vähän kaloreita. Näiden tuttujen ravinteiden sijaan monet sienet sisältävät kuitenkin erittäin mielenkiintoisia yhdisteitä, joilla on todettu mm. antibakteerisia, antiviraalisia, antifungaalisia, tulehduksia hillitseviä, kipuja lievittäviä ja syöpäsoluja tuhoavia vaikutuksia. Sienitieteilijä Robert Rogers toteaa teoksessaan Fungal Pharmacy (2011), että sienillä on todettu ainakin 126 eri lääkkeellistä vaikutusta ja tämän johdosta fungiterapiaa (sienten terapeuttista käyttöä) harjoitetaan jatkuvasti enemmän ympäri maailmaa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lääkinnällsistä sienistä on tehty pelkästään Aasiassa yli 100 000 tutkimusta, mutta silti vain harva on kuullut koko aiheesta Suomessa tai Euroopassa."

"Vuonna 2004 maailman sienituotannon arvon laskettiin olevan noin 40 miljardia dollaria, mikä on lähes yhtä paljon kuin kahvin tuotannolla. Sienistä on löydetty lukuisia farmakologisesti aktiivisia aineita, joilla on todennäköisesti tulevaisuudessa entistä keskeisempi merkitys sairauksien hoidossa ja uusien lääkemolekyylien kehittelyssä. Lukuisat sienistä tunnistetut yhdisteet tappavat bakteereja ja viruksia, niillä on immuniteettia ja tulehdusta sääteleviä omi- naisuuksia, ne vaikuttavat myös verensokerin säätelyyn, suojelevat maksaa ja vaikuttavat keskushermostoon. Sienet ovat yleensä joutuneet kilpailemaan poikkeuksellisen haastavissa olosuhteissa erilaisia mikrobeja vastaan, jonka johdosta ne ovat erikoistuneet tuottamaan esimerkiksi antibiootteja sekä laajalla skaalalla antiviraalisia yhdisteitä. On huikean mielenkiintoista todeta, että nämä samat yhdisteet tarjoavat laajasti terapeuttisia ominaisuuksia myös nisäkkäillä. Lääkinnällisistä sienistä on historian valossa eristetty lukuisia tärkeitä lääkkeitä kuten penisiliini, griseofulviini, erytromysiini ja syklosporiini."

"Sienet tarjoavat geneettisesti lähes loputtoman varaston uniikkeja antimikrobisia yhdisteitä, joiden rooli tulee taatusti korostumaan entisestään tulevisuudessa sekä ihmisten että ympäristön hyvin- voinnin näkökulmasta. Fakta, että lääkinnälliset sienet tarjoavat antibakteerisia ja antiviraalisia vaikutuksia nisäkkäille turvallisesti, asettaa nämä sienet korkealle luonnollisina ja potentiaalisina lääkkeiden lähteinä. Aihetta tutkivan farmaseuttisen biologian (farmakognosia) ympärillä on tehty jatkuvasti mielenkiintoisia löydöksiä ja esimerkiksi vuonna 2009 sienistä eristettiin kokonaan uusi antiviraalisten lääkkeiden luokka (RC-183)."

Lainaukset ovat suoraan Jaakko Halmetojan tekstistä, jotka voit kokonaisuudessasi lukea täältä

En kuitenkaan ryhtynyt tätä tekstiä kirjoittamaan kopioidakseni toisen suoraa tekstiä. Monessa lähteessä lukee sienikohtaisesti, mitkä vaikutukset sienellä on, mutta mistään en toistaiseksi löytänyt oirekohtaista listausta, jonka vuoksi tein sen itse. Tarkastutin tekstin vielä "sienimiehellä", joka kauppaa sieniä täällä:



Väritin jokaisen sienen erivärillä muistisäännöksi, jos FSF:n sienijauheita tykkää käyttää :) Sieni paketin värin mukaan, toivottavasti meni ulkomuistista ihan oikein. (pahoittelen, jos selaimella nuo näyttävät jotenkin vinksahtaneelta, kun kirjoitusvaiheessa kaikki näyttää oikein hyvältä, mutta selaimessa kaikki on vinksin vonksin. Onneks kaiken ei tarvi olla niin symmetristä, kuhan perusasia tulee kaikille selville :) )

MITÄ SIENTÄ TÄLLÄ KERTAA?
     
 I

-        Infektiot, sairauden ehkäisy:

o  pakuri

o  reishi

o  cordyceps

o  lion’s mane

-        Maha- ja suolivaivoihin:

o  pakuri

-        Hiivasieniongelmiin:

o  reishi

-        Raskaan ruoan jälkeen, ruoansulatusvaivoihin:

o  lion’s mane

-        Väsymykseen:

o  pakuri

o  cordyceps

-        Stressissä:

o  reishi

o  cordyceps

-        Juhlinnan jälkeen:

o  reishi

-        Maksaa puhdistamaan:

o  reishi

o  pakuri

o  cordyceps

-        Parantamaan kolesteroliarvoja (LDL-lasku)

o  cordyceps

-        Rauhoittumiseen:

o  reishi

-        Ennen urheilusuoritusta:

o  cordyceps

-        Keuhkovaivoihin:

o  cordyceps

-        Fyysiseen palautumiseen:

o  cordyceps

-        Miestehoa tuomaan:

o  cordyceps

-        Muistia tukemaan:

o  lion’s mane

-        Haavoihin:

o  lion’n mane,

o  pakuri

-        Virtsatievaivoihin:

o  cordyceps

 

C-vitamiinin kanssa sienillä on 1+1=3 synerginen vaikutus









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti