lauantai 14. joulukuuta 2013

Riisipiirakoista huulivoiteeseen

Viikon sisässä on taas keittiössä tullut vietettyä ihan mukavasti aikaa. Nopean perus kanan ja riisipastan ohessa olen väsännyt mm. gluteenittomia riisipiirakoita, porkkanasämpylöitä, porkkana-ja appelsiinimehua, taatelikakkua ja bataattilisuketta pannulla. Ja pelkästään ruokaa ei siellä ole valmistunut vaan tänään purkkeihin löysivät huulivoiteet.


Gluteenittomat riisipiirakat noin 30 kpl

Kuori:
3 dl vettä
1 tl psylliumia
teff-jauhoja
suolaa

Puuro:
4 dl lyhytjyväistä luomu täysjyväriisiä
2 l vettä
2 tl puhdistamatonta merisuolaa
nokare voita

Keitä puuro hyvissä ajoin, jotta se ehtii jäähtymään. Laita kiehuvaan veteen hyvin huuhdellut riisit. Voit myös liottaa riisejä muutaman tunnin ennen keittämistä, joka lyhentää hieman keittämisaikaa. Keitä kunnes riisit ovat pehmeitä, noin 1,5 tuntia. Mausta suolalla ja voilla. Laita jäähtymään.

Tee kuori taikina juuri ennen leipomista, jotta se ei kuivu. Sekoita psyllium ja vesi ja anna psylliumin turvota 5-10 min. Sekoita sekaan teff-jauhoja, kunnes taikina on kiinteää ja irtoaa käsistä. Vaivaa kunnolla, jotta psyllium muodostaa pientä sitkoa taikinaan.

Tee taikinasta pötkö ja leikkaa 30 osaan. Pyöritä yhdestä osasta pallo ja kaulitse pulikalla ohueksi pyöreäksi kuoreksi. Täytä keskusta riisipuurolla ja rypytä.

Paista piirakat 300 asteessa noin 15 min, kunnes saavat pientä rusketusta. Puuroon ei tule selkeää rusketusta, koska siinä ei ole käytetty maitoa.
 





Taatelikakku (gluteeniton)

Taatelit jo itsessään on niin makeita, että olen miettinyt, miksi siihen taikinaan tungetaan niin paljon sokeria. Päätinkin kokeilla kakun ihan ilman lisättyä sokeria ja maku oli aivan yhtä hyvä. Eipä ainakaan ollut niin imelää.

1,5 dl vettä
250 g taateleita
200 g voita
2 munaa
0,5 dl kasvimaitoa
4,5 dl täysjyväriisijauhoja (muutkin glut.jauhot käy) 
0,3 tl ksantaania
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl aitoa vaniljajauhetta

Kiehauta vesi ja taatelit. Sekoita kuumaan taateliin voi, joka sulaa sinne itsekseen. Jäähdytä hieman ja lisää sitten munat. Lopuksi lisää taikinaan kuivat aineet ja maito.

Paista leivitetyssä kakkuvuoassa 175 asteessa alimmalla tasolla 45 min - 1 tunti.



Porkkanasämpylät onnistuivat samalla ohjeella kun olen aikaisemmin blogiini laittanut. Nyt vain osan jauhoista korvasin porkkanamehun valmistamisesta jääneellä massalla. Erittäin kuiturikkaita sämpylöitä.



Bataattilisuke

1 bataatti
avokadoöljyä
yrttisuolaa

Pilko bataatti ohuiksi viipaleiksi ja laita pannulle, jossa on avokadoöljyä. Ruskista bataatteja hiukan molemmilta puolilta ja laske lieden lämpöä alhaisemmaksi. Laita kansi päälle ja anna kypsyä pehmeiksi. Mausta yrttisuolalla ja tarjoa lihan tai kalan kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti