sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Gluteenittomat leipäset

Kaupasta ostettava gluteeniton leipä on useimmiten sellaista, jota mieleni ei tee syödä. Leipä maistuu monesti kumiselle ja pääraaka-aineena on vehnätärkkelys. On kyllä hyviäkin leipiä saatavana, mutta ongelmaksi itsellä ainakin tulee se, kun ne sisältävät hiivaa tai tattaria, joita kumpaakin joudun välttämään. Nyt olen pidempään onnistunut tekemään leipäsiä tai sämpylöitä, joiden koostumus ja maku on kohdillaan ja joiden makua on helppo muunnella käyttämällä erilaisia jauhoja, lisäämällä siemeniä tai pähkinärouheita tai maustamalla taikinaa mielensä mukaan. Vain mielikuvitus on itseasiassa rajana. Leivän muoto taas riippuu siitä, kuinka tiivistä taikinaa tekee. Jos taikina on kovempaa, voi siitä pyöritellä sämpylöitä tai nostella korkeampia kekoja, mutta jos taas haluaa rieskamaisempaa leipää, niin voi leipiä läpytellä pellille matalammiksi.

Gluteenittomat leipäset/sämpylät
 
4 dl gluteenittomia jauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl psylliumjauhetta
½ tl suolaa
1 tl ksantaania
loraus öljyä
vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada vettä, kunnes saat haluamasi paksuisen taikinan. Lorauta öljy sekaan. Nostele taikinasta nokareita pellille ja muotoile haluamasi muotoisia. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti